Mâine în bătălie să te gândeşti la mine

vineri, 21 mai 2010



Victor, scenarist, puţin peste miezul nopţii, se trezeşte ţinând în braţe cadavrul celei care urma să-i devină amantă, Marta.
În camera alăturată doarme copilul de doi ani al acesteia, ultimul la care s-a gândit femeia şi singurul care i-a presimţit sfârşitul.
Într-un alt oraş dintr-o altă ţară, soţul Martei asistă, privind peste umăr, strecurându-se bicisnic în anonimat, la moartea amantei sale.
Mâine în bătălie să te gândeşti la mine este o carte despre felul cum împovărează hazardul conştiinţa, despre cum viaţa altora influenţează în luarea unor decizii.
După noaptea nefastă, Victor se poartă ca un criminal care se întoarce tot timpul la locul faptei simtindu-se asimilat familiei.
Faptul că este ultimul care a văzut-o în viaţă, obsesia proximităţii morţii îl îndrituieşte să se comporte ca un executor testamentar moral, se asigură că Marta pleacă pe lumea cealaltă cu reputaţia intactă, că fiul ei se va trezi a doua zi fără sa sesizeze diferenţa faţă de precedeta, că înmormântarea este ceea ce merită, se apropie de familia ei, îi celebrează viaţa şi îi deplânge moartea.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails