Porecla

miercuri, 24 martie 2010




Care este cea mai sigură metodă prin care să devii cetăţean al lumii? La ce trebuie să renunţi? Care este preţul? Devii vreodată fiu al ţării de adopţie? Te asimilează societatea? O asimilezi tu? Cât de important eşti într-un conglomerat de rase? Pentru cine contează tradiţiile? Iată câteva întrebări la care caută răspunsuri Jhumpa Lahiri în romanul Porecla.
Povestea emoţionantă a unui tânăr bengalez la a doua generaţie în America.
Gogol se frământă între două lumi, nereuşind să renunţe definitiv la niciuna dintre ele, încearcă să-şi găsească şi să-şi asume propria identitate. Începe prin a-şi schimba numele care pentru el nu reprezintă nimic. Acceptă cu greu să-şi cunoască obârşia, trecutul care nu înseamnă mai mult decât o povară de care trebuie să se debaraseze.

Educaţia, limba, tradiţiile bengaleze le abandonează undeva, între intimitate şi uitare. Ruptura între cele două lumi deşi se face pe parcursul a patruzeci de ani este mai puţin brutală şi mai puţin dureroasă decât ruptura între generaţii, între el şi tatăl lui chiar dacă cea din urmă s-a produs aproape insesizabil.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails