Sfantul Andrei

luni, 30 noiembrie 2009

Sântandrei, Întâiul Chemat sau Ocrotitorul României, sub aceste nume este cunoscut Sfântul Andrei în satele de la nord de Dunare.
În noaptea de sfântul Andrei, gospodarii marchează sfârşitul unui an şi pregătirea pentru un altul nou-nouţ, mai bun, mai prosper. Trecerea anului se sărbătoreşte cu o masă de post pregătită exclusiv cu produse obţinute din gospodaria proprie, varză murată, gogonele, ardei uscat, roşii uscate, cartofi, fasole uscată, ce se mai găseşte prin gospodărie, fără niciun pic de conservant. Şi mult, mult usturoi mult pentru că bântuie spiritele, animalele vorbesc, se spune că cine le aude se transformă în vârcolac.
În folclorul românesc noaptea de Sfântul Andrei este cea mai bogată în semnificaţii. Se ghiceşte viitorul in cele mai diverse moduri şi prin cele mai diverse mijloace. Cel mai cunoscut este cel al grâului încolţit şi al celor 12 cepe.
Într-un vas de lut se seamănă grâu şi se îngrijeşte aidoma unui copil mic, cu mare-mare grijă şi mai ales cu multă dragoste, pentru că aşa cum va creşte grâul, înalt şi frumos, aşa va fi si omul în anul urmator, sănătos şi înfloritor




0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails