Daniel Martin

marți, 29 noiembrie 2011


Daniel Martin - scenograf, jumatatea vietii, sau cel putin asa pare, desi ar putea sa aiba la fel de bine 25, 32, 45 sau 245 ani. Se poarta la fel, simte la fel si la 17 si la 245 ani.
Realizat profesional - destul de cunoscut in cetatea filmului, realizat personal, adica o casnicie ratata, o fiica de douazeci de ani si un pic, o relatie de vis cu o femeie frumoasa, desteapta, culta, actrita de succes, de jumatate din varsta lui si care-l mai si iubeste pentru cum este, nu pentru ce este, incearca sa-si gaseasca identitatea, adica ce mama naibii, este el pana la urma, englez traitor in America sau american nascut in in Anglia, tatal unei pustoaice - amanta unui fost coleg oxfordian al lui, sau amantul unei pustoaice, barbatul unei singure iubiri sau unei singure casnicii, oxfordian sau fiul unui preot vaduv?
Ori foarte stabil ori ingrozitor de labil, niciodata pe mijloc, intotdeauna la extreme, este de neclintit, are aceleasi trairi, aceleasi sentimente, aceleasi dileme, in toate etapele vietii. Prietenii, femeile din viata lui, cariera, iubita, fiica, Anglia, America, totul se schimba in jurul lui, el ramane acelasi, englezul calm, sobru, rigid.

Cartea este scrisa la persoana I, in momentele de incordare sau derapaj ale lui Martin, preia scriitorul firul povestii, un soi de marturie care confirma personalitatea desi aparent alunecoasa, incremenita in timp si spatiu a acestui individ care pe mine m-a cucerit din primele pagini.
Mi-a placut mult, unii spun ca ar fi cel mai bun roman al lui Fowles, eu nu spun pentru ca nu le-am citit pe toate, urmeaza Colectionarul si sunt sigura ca va fi cea mai buna carte pe am pus mana vreodata, cu toate mi se intampla la fel.

Magicianul

duminică, 6 noiembrie 2011


In urma cu fix 24 de ani cand am citit Magicianul, m-a indignat manipularea, m-a induiosat povestea si refuzul iubirii. Acum imi dau seama ca deasupra tuturor este sentimentul culpabilitatii.
Nicholas Urfe, deceptionat in iubire, se ascunde de propriile sentimente pe o insula greceasca, intr-un post de profesor de liceu. Aici intalneste un batran despre care auzise dintr-un fel de legende ale predecesorilor sai, care din cam aceleasi motive, isi duce veacul ca stapan a tot ce misca.
Maurice Conchis, asa se numeste batranul, isi creaza pe insula propria lume, populata cu fel de fel de personaje, parte, create de genii literare, artistice, de istorie si o parte create de propriul destin. Magicianul, pentru ca asa se autointituleaza Conchis, se "joaca de-a Dumnezeu" cu Urfe si cu toate celelalte persoane platite sa interpreteze personaje celebre. Sau cel putin asa esti tentat sa crezi. De fapt, el reprezinta Magicianul - arcana majora din Tarotul de Marsilia, care indeamna la introspectie, la cantarirea posibilitatilor si luarea unei decizii adecvate. De asemenea, aceasta arcana favorizeaza studiul, schimbari in mediul profesional si avertizeaza ca orice hotarire se ia sub imperiul emotiilor, fara cap, este o decizie gresita.
Magicianul inversat intr-o etalare semnifica pierderea controlului asupra situatiei, obiectivele si actiunile dispersate.
Insula greceasca, a fost aleasa ca loc al actiunii pentru ca Magicianul reprezinta ancestralul, culoarea galbena, boul, opalul etc. Sau doar pentru faptul ca autorul a locuit o vreme pe insula Pharaxos.
Spre sfarsitul cartii mai apare un personaj care asociat unei alte carti de tarot, tot arcana majora, Preoteasa semnifica sfarsitul unei etape si spre deosebire de Magician indeamna ca cele mai importante decizii sa fie luate cu sufletul.
Mi-a placut sa recitesc, poate si pentru faptul ca intre timp am locuit si eu o scurta, scurta de tot, perioada pe insula lui John Fowles si am fost incantata sa "revad" locurile

Related Posts with Thumbnails